Meny

Blogg


Nyhetsbrev om öppna data

Varje månad kommer vi att skicka ut ett nyhetsbrev med aktuella nyheter kring öppna data i Sverige. Anmäl dig här om du vill få brevet direkt i din e-postlåda!

Läs mer

Fem snabba frågor till Per Runeson…

…professor i programvarusystem vid Lunds universitet och medarrangör av The Digital Society Symposium, som just nu genomförs och bland annat handlar om tillit och öppenhet på Internet.

Läs mer

Skapar kommunal checklista för öppna data

Göteborgs stad fokuserar alltmer på öppna data och satsar på allt från workshops och publiceringsplattformar till öppna kartdata i Minecraft. En checklista för hur man bäst tar fram och publicerar öppna data – det är det senaste initiativet från Sveriges näst största stad.

Läs mer

Genererar orienteringskartor per automatik

Tack vare finska öppna data täcks nu hela Finland av en 340.000 kvadratkilometer stor orienteringskarta. Sverige står näst på tur – om nödvändiga geodata släpps fria.

Läs mer

Brinner för behovsdriven utveckling

Han har gjort Örebro kommun till föredöme inom öppna data och han har drivit E-delegationens arbete med vidareutnyttjande.se. Nu hjälper han Göteborg att bli Sverigebäst på öppna data. Möt Björn Hagström, kommunalarbetare som har sadlat om till konsult.

Läs mer

Kom igång med öppna data

I maj hålls den första av fyra kostnadsfria workshopar om öppna data. Det sker på Goto 10 – Internetstiftelsens start- och mötesplats för alla som vill utveckla sin internetidé.

Läs mer

Öppen vetenskaps juridiska dilemma

En av grundpelarna i öppen vetenskap, open science, är hur forskningsdata hanteras. Motståndet mot öppenheten är inte speciellt stort – men däremot sätter juridiken i vissa fall käppar i hjulet. Juristen Jonas Holm har tittat närmare på området.

Läs mer
Premiär för workshop om öppna data i Göteborg. I bakgrunden syns arrangörsrepresentanterna Kim Lantto och Maria Ådahl

Kunskapstörst på workshoppremiär

Öka kunskapen om öppna data och bli bättre på att lyfta fram goda exempel. Det var två av många önskemål som kom fram när Göteborgs stad arrangerade en workshop om öppna data.

Läs mer

Riksdagsbeslut: ”Alla myndigheter bör öka utbudet av öppna data”

Riksdagen vill att regeringen ger alla myndigheter i uppdrag att arbeta strategiskt för att öka utbudet av och tillgängligheten till öppna data. Det beslutades igår då Riksrevisionens rapport om den offentliga förvaltningens digitalisering debatterades i riksdagen.

Läs mer