Meny

Blogg


Avgiftsfritt utbyte av grunddata

Framöver ska det bli enklare att utbyta grunddata för statliga myndigheter, kommuner och landsting. Regeringen har givit Ekonomistyrningsverket uppdrag att föreslå en finansieringsmodell för avgiftsfritt datautbyte.

Läs mer

Hack for Sweden satsar på IoT

Snart arrangeras Sveriges största myndighetshackathon med fokus på öppna data, Hack for Sweden. Nytt för i år är en satsning på Internet of Things.

Läs mer
Foto: Teamet bakom Stockholm Garden: Emil Pedersen, Marius Koppang, Nasir Uddin och Misbah Uddin - här flankerade av Stockholms stads it-direktör Ann Hellenius och stadsdirektör Ingela Lindh. Tillsammans med appen Asthma Watch vann de Open Stockholm Award. Foto av Elias Ljungberg

Astmavarnare och odlingsplattform vinnare i Open Stockholm Award

Mobilapparna Asthma Watch och Stockholm Garden blev årets vinnare i Open Stockholm Award – en tävling där utvecklare skapar nya digitala tjänster baserade på öppna data från Stockholms stad.

Läs mer
Robin Linderborg, Jens Finnäs och Leo Wallentin - tre datajournalister som ska skapa standard för webbskrapning av myndighetsstatistik

Datajournalister standardiserar statistikinhämtning

Nu ska de grävande journalisterna Jens Finnäs, Leo Wallentin och Robin Linderborg bringa ordning i statistiska data från svenska myndigheter. Under det närmaste halvåret kommer journalisterna att skapa en standard för webbskrapning av myndighetsstatistik.

Läs mer

Samordning för kommunala öppna data

Föreningen Sambruk har drivit ett projekt för att få kommuner att publicera öppna data på likartat sätt. Arbetet resulterade i två specifikationer och en vägledning för hur man bör arbeta med frågan framöver.

Läs mer

Standarder för geodata blir kostnadsfria

Inom kort tillgängliggör standardinseringsinstitutet SIS alla nationella standarder inom geodataområdet kostnadsfritt. Utöver det tillgängliggörs även handböcker och de mest populära internationella standarderna gratis. Det sker genom ett samarbete med Lantmäteriet.

Läs mer

Fem snabba frågor till Anders Jürisoo…

…teknisk lantmätare på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs stad, som vid årsskiftet tillgängliggjorde kommunens baskarta som öppna data och som inom kort kommer att släppa ett laserskannat punktmoln – också det som öppna data.

Läs mer
"Data is the new oil". Väldokumenterat uttryck från Internetdagarna 2016, där också denna film gjordes

Så blir öppna dataåret 2017

År 2016 är slut och 2017 står för dörren. Vad kommer att ske och vilka förhoppningar finns när det gäller öppna data? Vi ställde några profiler inom öppna data mot väggen och bad om deras önskemål, förhoppningar och förväntningar. Här är resultatet.

Läs mer

Många nyfikna på Riksarkivets roll inom öppna data

Artikeln om hur Riksarkivet ska arbeta med öppna data blev den mest lästa på datahotell.se under 2016. Vid årsskiftet sätter Riksarkivets arbete igång och här på sajten lovar vi att följa upp hur det går. Nu sammanfattar vi året för datahotell.se:

Läs mer